Dinle Neyden. Sinema Filmi (2008).

30.09.13 | yabgu

http//photoload.ru/data/ce/db/7f/cedb7f24376214d5fe503683cac8ab74.jpg


Dinle Neyden - Sinema Filmi
Directed by Jacques Deschamps
Written by Ayse Sasa, Ismail Eren
Publisher: Türkiye/Özen Film
Publication date: 2008
Format / Quality: Youtube
Language:Turkish


Цитата:
Cast: Ahu Türkpence, Alican Yücesoy, Emin Olcay, Metin Hara, Lale Mansur, Burhan Öcal, Jean Benguigui, Gülsah Sahin

SYNOPSIS


The film “Separations” reflects, from a historical perspective, the emotions and thoughts of the Ottoman governing elite that was searching for accord in East-West relations.

The story, brought to life with rich characters selected from the Ottoman political and mystical world, is set just before the 1798 Egyptian campaign of General Bonaparte and tells the efforts of the Turkish and French representatives to continue peaceful relations in meetings held in historical locations in Istanbul. Mustafa Nuri Pasha, who is at the center of these efforts, is at the same time a Mevlevi Dede, thus representing the culture and rich intellectual world of the Mevlevihane. Against this historical background a relationship starts to blossom between the Palace physician and a lady’s maid Gülnihal Kalfa.

Цитата:
1798 yilinda Osmanlı-Fransız savaşının yaklaştığı günlerde, İstanbulda barış arayan bir avuç insanın çabalarıyla, iki genç Saray mensubu arasında yaşanan duygusal ilişkinin tanığı olan genç bir Mevlevi Dervişinin mistik dünyasını anlatıyor.

Mevlevihane defterlerini tutmakla görevli Derviş, aynı zamanda eski bir Osmanlı Paşası olan Nuri Dede efendinin hizmetindedir. Dede efendi ve onun eski dostu olan bazı Fransız diplomatlar yaklaşan harbi önlemeye çalışmaktadır. Gayriresmi olarak sürdürülen bu çalışma, Sultan III.Selimin kızkardeşi Beyhan Sultana ait Sahilsarayda gerçekleştirilmektedir.

Rahatsızlanan Dede efendiye, diplomatik müzakereler sırasında eşlik eden Saray Tabibi Halil ile Beyhan Sultanın yardımcısı Gülnihal Kalfa arasında bir yakınlık yaşanmaktadır.

Dede efendiyle birlikte Sahilsaraya gelen genç Dervişin defteri, tamamına tanık olduğu bu hikaye ile Hz.Mevlananın öğretisinden yansıyan satırların bir araya geldiği sayfalarla doludur...

Поделитесь записью в соцсетях с помощью кнопок:

Просмотров: 3291
Рейтинг:
  • 4
MySQL ERROR [query]: *** (you don't have a permission to see this error) ***